Oude Abdij Kortenberg

 

Vacature

Gezocht: Vrijwilliger / Stagiair Project inventarisatie erfgoed,
Oude Abdij Kortenberg (OAK)

Situering


De Abdij van Kortenberg is een voormalige Benedictinessenabdij. De site ademt heel wat geschiedenis uit. Het is hier bijvoorbeeld dat het fameuze “Charter van Kortenberg” werd ondertekend. Tevens werd hier luchtvaartgeschiedenis geschreven. Blijkbaar steeg hier het eerste vliegtuig op continentaal Europa op en werd een vernieuwende stuurknuppel voor zo’n historische vliegmachines ontwikkeld. De Oude Abdij is thans een beschermd monument, en vervolgt haar zo al kleurrijke bestaan als bezinningscentrum.

Taakomschrijving

Inventarisatie en digitalisering van het roerend erfgoed, van de kelder tot de zolder
- meubels, oude kachels, beelden, schilderijen, vazen enz. (maar geen archiefstukken)
- beschrijven, opzoekingen, opmeten, fotograferen
- de resultaten in het Erfgoedregister / Erfgoedplus inbrengen (opleiding voorzien)

Een apart bureautje is voorzien. De dienst Erfgoed van de provincie stelt zo nodig een laptop, een fototoestel, speciale fotografielampen en een witte achtergrond ter beschikking.

Jouw profiel

- bij voorkeur iemand die zeer geïnteresseerd is in erfgoed, waaronder religieus erfgoed
- nauwkeurig, voldoen aan de verwachte kwaliteitseisen en systematisch kunnen werken
- iemand die niet bang is om bij twijfel de nodige opzoekingen op het internet te doen, contact met deskundigen op te nemen (KIK, CRKC..)
- doorzetter / de deadline halen
- voldoende tijd kunnen vrijmaken

OAK is een site met een boeiende historische achtergrond. Ondanks heel wat vroeger onderzoek (ondermeer door ex-burgemeester Henri Vanoppen), is het laatste woord hierover nog niet gevallen. Er is dus zeker nog ruimte voor een thesis of voor interessante artikels. Ideaal om nuttige werkervaring op te doen voor bijvoorbeeld (kunst)historici, godsdienstwetenschappers…. in spe. Maar ook mensen met een warm hart voor erfgoed en inventariseren zijn welkom. Er kan zeker ook in een team van bv. 2 mensen gewerkt worden. Stagebegeleiding echter beperkt zich tot het praktisch vlak: voor wat betreft het inhoudelijke moet de stagiair dus echt op eigen benen kunnen staan.

Bereikbaarheid

Op 1,2 km van het station van Kortenberg. Vanuit Leuven is het ongeveer een kwartiertje sporen. Er is ook een goede busverbinding naar deze stad.

Vergoeding

Er zijn meerdere vrijwilligers op de site van de oude abdij actief. De vzw organiseert jaarlijks een feest voor hen, en kent reducties toe op activiteiten door haar georganiseerd.

Overeenkomst en verzekering


De vzw Oude Abdij Kortenberg sluit een overeenkomst af met de kandidaat-vrijwilliger(s) en zorgt voor een ongevallenverzekering.

Duur van het project

De inventarisatie zou tegen eind 2017 afgerond moeten zijn. Op welke dagen en uren geïnventariseerd kan worden dient afgesproken te worden met de directie van de OAK.

Contactgegevens

Voor inhoudelijke informatie over het project zelf
Benoit Vanhees dienst Erfgoed, provincie Vlaams Brabant
tel. 016 26 79 51
e-mail: benoit.vanhees@vlaamsbrabant.be

Voor de concrete invulling van dagen en uren:
Dirk Snackaert Oude Abdij Kortenberg
tel. 02/757.20.22
e-mail: dirk.snackaert@oudeabdijkortenberg.be